Geçmişten günümüze Moda Nedir?
İnsanların yeme içme ve barınma ihtiyaçlarının yanında, giyinme ihtiyaçları da vardır. Zamanla bu ihtiyaç öncelikle bayanları, farklı olanı giyinmeye itmiştir. Belirli bir akıma göre, benzer ama farklı giysiler de modayı oluşturmuştur. Dünyada 20’li yıllarda başlayan moda akımı, ülkemizde 50’li yıllara dayanmaktadır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk, resmi olarak evlendiği Latife Hanım’ı, birçok konuda Türk kadınına örnek olacak vasıflarda seçmiştir. Latife Hanım; eğitimi, kültürü ve giyimi ile ülkemizdeki kadınlara örnek olacak ve cesaret verecek niteliktedir.
O dönemden itibaren ülkemizde, yavaşta olsa bir giyim tarzı oluşmaya başlamıştır. 1950 yılından itibaren ise genç kızlarımız, dünya modasını takip etmeye başlamış ve moda ile ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllardaysa ülkemizde, dünya çapında tanınmaya başlayan birçok modacı bulunmaktadır. Yabancı ülkelerde dahi kendi modacılarımızın ürünlerini rahatlıkla bulabilecek hale gelmiş bulunuyoruz.
1920’li Yıllarda Moda
Uzun süren savaşların sonunda ülkemizde, kılık kıyafet devrimi yapılması ile bayanlarda çarşaf yerine, elbise ve şapka kullanımı başlamıştır. Bu dönemde jartiyerli çoraplarda ülkemize gelmiştir. Erkeklerde ise şalvar yerine kumaş pantolonlar ve fes yerine kasketler kullanılmaya başlanmıştır.
1930’lu Yıllarda Moda
Bu yılarda ülkemizdeki bayanlar elbise yerine, vatkalı tayyör takımlar kullanmış, erkeklerin ise pantolonlarındaki düğmelerin yerini fermuar almıştır.
1940’lı Yıllarda Moda
1940’lı yıllarda ülkemiz, dünyadaki moda akımına biraz daha yaklaşmış ve bu dönemde, ikili ve vatkalı takımlar kullanılmıştır. Diz altında biten etekler, bu günün blazer tarzı bele oturan ceketleri ile benzerlik gösterir. Yine bu dönemde ince naylon çoraplar gündeme gelmiştir.
1950’li Yıllarda Moda
Dünyada kullanılan beli korseli dar ve geniş elbiseler, ülkemizde az da olsa kullanılmaya başlanmış, büyük ve gösterişli şapkalar görücüye çıkmıştır.
1960’lı Yıllarda Moda
Bu yıllarda jean pantolonlar hayatımızdaki yerini almaya başlamış ve çiçekli elbise ve kısa etekler gündeme gelmiştir. Bu giysilerin yanında gençler değişik saç modelleri benimsemiş, döneme damga vuran ve halen kullanılan makyaj stilleri oluşmuştur. Günümüzde moda olan eyeliner, o dönemden kalma bir modadır.
1970’li Yıllarda Moda
1970’li yıllar mini eteklerin ülkemizde kullanılmaya başlandığı yıldır. Yine bu yıl İspanyol paça geniş ve uzun pantolonlar kullanılmış, düz ve uzun saç modası oluşmuştur. Önü kakül bırakılan tepesi kabartılan bu saç, siyah beyaz filmlerin büyük yıldızı Belgin Doruk’u akla getirir.
1980’li Yıllarda Moda
1980’li yıllar ülkemizde modanın en karmaşık olduğu dönemdir. Bu yıllarda punk modası gençleri etkilemiş; saç bantları, taytlar ve spor ayakkabılar hayatımıza girmiştir.
1990’lı Yıllarda Moda
Ülkemizde vücuda oturan badi ve elbiselerin moda olduğu, 1990’lı yıllarda ayrıca kalın topuklu ayakkabılar ve kalem etekler kullanılmıştır.
2000’li Yıllarda Moda
2000’li yıllarda, modası uzun süre devam eden düşük belli pantolon ve etekler, renkli babet ayakkabılar ve süslü terlikler hayatımıza girmiştir. İspanyol paça pantolon modasının kullanıldığı bu yıllarda moda, 1960’lı yılları da hatırlatır.
2010’lu Yıllarda Moda
2010’lu yılların modası ise her yıl az miktarda olsa değişmektedir. Geniş ve dar modellerdeki her çeşit pantolon, sade ve çiçekli her türlü etek modadır. Doğru kombinlenerek kullanılan bu parçalar değişik ve bol takı ile desteklenir. Jean modasıysa; yine streç kotların modası devam etmekte, eskitilmiş, yırtık kotlar seneye damgasını vurmaktadır.
Renk olarak; beyaz, sarı, yeşil, mavi gibi canlı renkler ve neon renkler kullanılmakta, bu renkleri barındıran şifon gömlek ve elbiseler ilkbahar, yaz modası olarak karşımıza çıkmaktadır. Son bir yıldır moda olan stiletto tarzı ayakkabılar, yazlık açık modelleri eklenerek kullanılmakta ayrıca renkli ve şeffaf babetlerin modası devam etmektedir.